“Kasteel Gravensteen in Gent, België is het meest complete en best bewaarde middeleeuwse kasteel in Vlaanderen. Het kasteel werd gebouwd op een heuvel, uitkijkend over de Schelde met uitzicht op het historische stadscentrum van Gent. Het wordt wel “Het mooiste kasteel van Europa” genoemd.

Gelegen in het hart van wat nu bekend staat als Oost-Vlaanderen, Kasteel Gravensteen (letterlijke vertaling: “kasteel op steen”) staat al eeuwenlang als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent. Het werd in de middeleeuwen gebouwd door graaf Willem I van Holland om de oversteek van de rivier, die zijn land met Frankrijk verbond, te bewaken; het diende niet alleen als bescherming tegen indringers, maar bood ook onderdak aan vele edelen die er verbleven.

Gent is een middeleeuwse stad die al eeuwenlang toeristen aantrekt. Naast de prachtige architectuur en geschiedenis, bezoeken bezoekers graag het kasteel Gravensteen dat een beulskamer herbergt waar ze kunnen leren hoe martelingen in de afgelopen eeuwen werden gebruikt. Van wrede technieken zoals het scherpen van tanden op snoeken of het breken van voeten met stenen die glad genoeg zijn om geen sporen achter te laten.

Toeristische bezienswaardigheid

Het enige overgebleven middeleeuwse kasteel in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem is het Gravensteen, dat in Gent te vinden is. Deze attractie heeft veel toeristen naar de stad gelokt, zoals de wallen van dit historische bouwwerk die een spectaculair uitzicht bieden op de beide steden eronder. Terwijl ze er de wacht houden zoals wachters van eeuwen geleden dat voor ons vandaag zouden doen! Er is ook een intrigerende collectie wapens en martelwerktuigen. We waren niet verbaasd toen je hoorde hoeveel moeite het gekost heeft om wat binnen deze muren ligt te beschermen tegen indringers op zoek naar goud of glorie. Maar in plaats daarvan een zekere dood tegemoet zagen als ze het waagden onuitgenodigd binnen te komen – een les geleerd.

De magie en het mysterie van dit oude kasteel zijn nog steeds aanwezig, zelfs als je ziet dat het op foto’s is veranderd voor de BBC-serie “The White Queen”. De wallen staan hoog met een uitnodigende slotgracht net buiten de muren. Hier werden enkele scènes opgenomen, maar de meeste vinden buiten het terrein plaats, zodat ze alleen toegankelijk zijn via externe opnamen zoals die waarvan wij dankzij de moderne technologie kunnen genieten.

Historie van het kasteel

De geschiedenis van Gravensteen gaat meer dan duizend jaar terug. In de 10de eeuw werd dit kasteel voor het eerst gebouwd en volledig uit hout opgetrokken. In de daaropvolgende eeuwen werd het vervangen door steen, tot het in de middeleeuwen een belangrijke residentie werd voor graven uit Vlaanderen. Later werd het nog vele malen uitgebreid, waaronder een grote verbouwing rond 1407-1778 na Christus, toen het voornamelijk bekend werd als ‘Het Kasteel’.

De oude donjon is nu een ruïne, maar ooit diende hij als zetel voor het koningshuis. De gebouwen werden allemaal omgebouwd voor industrieel gebruik en werden gebruikt door bedrijven als Brismaille & Cie die metaalbewerkingsapparatuur maakten of met katoenspinmachines werkten – naast vele andere die zich hier vestigden voordat ze ergens in deze periode (rond 1807) naar elders verhuisden toen nieuwere bouwwerken nodig werden wegens het gebrek aan veiligheidseisen.

Martelingen

Het Gravensteen is de zetel van zowel raad als college, wat het een belangrijk administratief gebouw maakt. Ooit zetelde hier een van de hoogste rechtbanken van België; verdachten werden hier verhoord tot ze bekenden of iemand anders voor straf opgaven. Indien nodig werden wrede methoden gebruikt, zoals folteraars die snel een bekentenis eisten.

Gravensteen is een plek in Gent waar je verschillende voorwerpen uit de rechtszaal en martelwerktuigen kunt vinden. De voormalige opslagruimte is omgetoverd tot een suggestieve “kamer van de beul” met enkele van deze unieke voorwerpen uit de geschiedenis, die het gebruik van foltering ook met behulp van poppen uitbeelden.

Bezetting door studenten

De dag begon vroeg toen de studenten zich verzamelden aan de poort van Gravensteen, reikhalzend uitkijkend naar het moment van hun invasie. Uiteindelijk drong een kleine groep door tot in de toren boven de hoofdingang van Axeldoor, waar ze prompt alle niet-bezette kamers bevrijdden om als slaapvertrekken te gebruiken. Slechts één kamer werd ’s nachts bewaakt door twee studentbewakers, die als enige taak hadden te waken over waardevolle spullen, zoals bierflesjes of geld in matrassen onder bedden.

De politie kwam ter plaatse nadat er gevechten waren uitgebroken tussen beide partijen, maar niet voordat fruitkarren vol rijpe peren door de menigte vlak langs de hoofden van de agenten rolden, wat tot gelach van alle aanwezigen leidde.

U ook genieten van:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *