Studeren in Gent? Deze blogpost bespreekt je opties voor het huren van een kamer of studentenhuisvesting. Het gaat in op de voor- en nadelen van elke optie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van wat voor jou het belangrijkst is.

Sommige studenten komen naar Gent voor de universiteit. Elk jaar beginnen duizenden van hen hun studie hier, en ze wonen in studentenflats of studentenhuizen terwijl ze 3 tot 7 jaar onderwijs volgen!

Studeren in Gent

Gent is een echte studentenstad. Voor wie wil studeren is er de Universiteit Gent, maar ook verschillende hogescholen zoals de Arteveldehogeschool Mercator en de Hogeschool Gent. Elk jaar schrijven duizenden studenten uit heel België zich in voor een van deze instellingen. Ze wonen in de buurt of zelfs verder weg, afhankelijk van hun voorkeur om met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Velen kiezen voor deze optie omdat het betaalbaarder is dan buiten de campus te wonen tijdens de schoolvakanties.

Kamer Huren

Kotegenoten, of “kamergenoten” zijn de bewoners van een huis die één toilet delen. Dit wordt goedgemaakt door de meeste studenten die in Gent wonen voor een betaalbare prijs met een eigen privéruimte om te studeren en te koken – en dat alles zonder in de buurt te hoeven komen.

De universiteit heeft ook een aantal “studentenhuizen”. Dit zijn grote appartementsgebouwen met veel studentenkamers, die tegen een verbazingwekkend lage prijs kunnen worden verhuurd aan studenten die op de campus wonen. Huurders zullen merken dat ze meer krijgen dan wat je in een privéwoning zou betalen; deze goedkope huurwoningen zijn compleet met voorzieningen zoals toegang tot de keuken of wasfaciliteiten.

Als je hunkert naar een meer eigen ruimte om te studeren en te wonen, kijk dan eens naar de studio-appartementen. Deze accommodaties hebben hun eigen badkamer met kitchenette in sommige gevallen! De huurprijzen kunnen hoger zijn dan gedeelde studentenwoningen, maar het is de moeite waard om te bekijken of privacy belangrijk voor je is terwijl je op de universiteit zit

Zolang ik een A of B haal voor mijn volgende paper, dan zullen er hopelijk geen problemen zijn om verder te gaan met afstuderen, toch?

Het vinden van een kamer

De perfecte plek om een studio of kamer te vinden is Kot@Gent. Je kan hun website gebruiken en door de lijsten zoeken, of je kan gewoon in het centrum van Gent rondlopen op zoek naar particulieren die vanaf juni affiches ophangen met beschikbare kamers (en wie weet- misschien verhuren ze er wel eentje voor de lol!). Als dit niet werkt omdat je niet vindt wat je hartje begeert, maak je dan geen zorgen; er zijn nog andere manieren om contact op te nemen, zoals hen rechtstreeks bellen via het telefoonnummer dat op de homepage vermeld staat!.

Huurcontract

Zorg ervoor dat je altijd een geschreven contract hebt met de huisbaas. Op die manier kan niemand misbruik maken van je gebrek aan kennis! Je weet dan precies hoeveel huur je moet betalen en wat de kosten zijn voor internettoegang of elektriciteitsverbruik; of er iets extra’s in rekening wordt gebracht, zoals water, wat je misschien zal verbazen, maar ook onaangename verrassingen zal helpen voorkomen wanneer het tijd is om te betalen op de dag dat je verhuist.

U ook genieten van:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *