Aardenburg is een stad in Zeeuws Vlaanderen, België. Het is ook de geboorteplaats van vele beroemde mensen, waaronder Pieter Brueghel de Jonge en Louis Franchet d’Espard. Als u op zoek bent naar wat geschiedenis om te verkennen, zal dit stadje u niet teleurstellen.

Aardenburg is een klein stadje in de provincie Zeeuws Vlaanderen. in België. Het was ooit bekend om zijn rijke geschiedenis, die vandaag de dag nog steeds te zien is met middeleeuwse fundamenten en Romeinse ruïnes die nog steeds overeind staan zelfs nadat er eeuwen aan voorbij zijn gegaan; zoals bij de Sint Bavokerk waar de gelovigen al komen sinds 1214 na Christus (!). Deze oude kerk staat als een voorbeeld van de vele anderen in dit prachtige land om ons te laten zien hoeveel de tijd is veranderd, maar nooit vernietigt wat ons verleden zo groot maakt!

Geschiedenis

De Romeinen bouwden een legerfort op deze plek. Hierdoor ontstond een handelspost die kan worden beschouwd als de voorloper van Aardenburg in de Nederlandse geschiedenis – hier bevindt zich een van de oudste havens van Europa! De stad groeide welvarend tijdens de middeleeuwen, toen ze tot de grootste nederzettingen van Holland behoorde met vandaag de dag ongeveer 2000 inwoners… Maar behalve dat deze twee beroemde steden rijk zijn aan eeuwenoude tradities, wachten er nog veel meer ontdekkingen om elke bocht in de toekomst, waaronder veel verborgen juweeltjes.

Romeinen en middeleeuwen

In het Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg in Zeeland vindt u een interessante collectie die aandacht besteedt aan het dagelijks leven in de Romeinse tijd en de middeleeuwse glorietijd.

Een groep mensen gaat er heen voor educatieve doeleinden, zoals: Wat aten of dronken ze? Hoe werd hun kleding toen ook gemaakt! Het museum heeft ook veel dingen tentoongesteld die specifiek te maken hebben met het lidmaatschap van deze Nederlandse stad van het Hanzeverbond in Londen. Wat wil iemand nog meer van zijn uitstapje tijdens een bezoek aan Marktstraat 18. Afgezien van wat winkelen in een van de vele winkels die op loopafstand liggen (en die we aanraden)?

Bezienswaardigheden

Als je door de straten van Aardenburg wandelt, is het gemakkelijk te zien dat deze oude stad al een hele tijd bestaat. Er zijn nog een paar originele poorten, zoals de Westpoort en de Kaaipoort – die ooit werd gebruikt als bescherming tegen piraten! Er zijn ook overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden, waaruit blijkt hoe rijk de geschiedenis is: Porta Principales is zo’n voorbeeld met zijn gerestaureerde funderingen die dateren van 2 eeuwen geleden.

August Vorsterman van Oyen

George Auguste Vorsterman van Oyen is een Nederlands politicus, landbouwpionier en initiatiefnemer van diverse verenigingen. Ook hij was belangrijk voor de ontwikkeling in Aardenburg – hij begon er tenslotte zijn politieke carrière.

Kikkerfontein

De Kikkerfontein in Aardenburg is een beroemde attractie. De lokale bevolking heeft het omarmd als hun bijnaam, en er zijn twee verschillende verklaringen voor deze naam die werden gegeven door de lokale bevolking toen gevraagd werd naar de betekenis van “kikkers”. Volgens de ene verklaring droegen ze groene kleren met koperen instrumenten die klonken als kwakende dieren; een ander verhaal gaat terug tot eeuwen geleden waar een oude dialectterm uitkwam die precies hetzelfde klonk als “kik”.

De Grote Kerk

Een van de belangrijkste monumenten in Aardenburg is de Sint-Baafskerk, die meer dan duizend jaar geleden op deze plek werd gebouwd door monniken uit Gent en vervolgens vele malen werd uitgebreid tot ze rond 1202 na Christus door brand werd verwoest. Daarna herbouwden ze een nieuw gebouw dat vandaag nog steeds de toren van de kerk is – misschien herkent u dit herkenningspunt aan de skyline, als u niet wordt afgeleid door andere bezienswaardigheden in de omgeving.

Scheldegotiek

Deze kerk wordt beschouwd als het belangrijkste Nederlandse voorbeeld van de bouwstijl ‘Scheldegotiek’. Deze combinatie combineert elementen uit de Romaanse en de Gotische bouwstijl. In het Frans wordt dit type Doornik-gotiek genoemd of “goulishness gone wild” De steen die ervoor werd gebruikt. Werd vaak verkregen in de streek rond Tournay die al sinds het neolithicum bevolkt was, zoals blijkt uit archeologische vondsten op de Crocs D’Or-site van LaTadieu, zo’n 5 kilometer verderop, waar aardewerkscherven dateren van 3200 v.Chr

Dit beroemde monument, ook bekend als de Sint-Bavokerk, staat hoog op het Aardenbergplein, niet ver buiten Groix zelf, dat u gemakkelijk kunt bereiken via snelweg RN 13.

R.K. Kerk Maria Hemelvaart

Er zijn veel kerken in Aardenburg die een bezoek waard zijn, waaronder de Rooms-Katholieke Heilige Maria Kerk. Deze kerk heeft zijn deel van de geschiedenis meegemaakt; het was ooit een belangrijke plaats voor de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw tijdens de middeleeuwen voordat de protestanten de Sint-Bavobasiliek overnamen na hun opkomst als de nieuwe heersers van het christendom.

Mariadevotie

De katholieken in Aardenburg kregen weer een eigen kerk, mede daarom heeft deze Zeeuwse plaats zo’n rijke geschiedenis. Katholieken komen al eeuwenlang bidden in de Heilige Maria Tenhemelopneming en met ontzag kijken naar de prachtige interieurschilderingen met taferelen uit het leven van Jezus of portretten die op hen neerkijken. Maar bovenal is het de thuisbasis als er inktpotten nodig waren!

Het verhaal gaat verder terug dan je zou denken: volgens de legende verborg prinses Susanna het hare onder haar rokken nadat ze wat had gemorst toen herdersjongen Tobias om vergiffenis vroeg (zodat hij kon dopen).

Toerisme

Aardenburg ligt in een van de meest fascinerende streken van België. Het is gemakkelijk te bezoeken voor geschiedenisliefhebbers door de nabijheid van badplaatsen als Cadzand-Bad, Nieuwvliet Bad en Groede-bad! Breng uw dag door op een Aardens strand of verken dit stadje waar u vele historisch relevante bezienswaardigheden vindt die de moeite van het bekijken waard zijn, ongeacht de periode – of de zomerse hitte nog niet is ingetreden of helemaal niet wanneer de winter door die koude Nederlandse luchten naar beneden komt stormen.

U ook genieten van:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *