Gent is een stad in België die bezoekers een waaier aan bezienswaardigheden biedt. Er zijn tal van musea, kastelen en pittoreske monumenten. De Grote Markt is het centrum van deze historische stad en is bezaaid met cafés, winkels en restaurants. Van hieruit kunt u op de fiets stappen of op een van de boten voor een rondvaart door het grachtensysteem dat door Gent loopt. Heb je Gent al eens bezocht?

Gent is een levendige en veilige middeleeuwse stad die toeristen de perfecte onderbreking van hun hectische leven biedt. Het ligt op slechts een uur rijden, waardoor het gemakkelijk te bereiken is als je heimwee hebt of gewoon op zoek bent naar wat cultuur in België.

OV in Gent

Gent is een prachtige stad in België waar genoeg te zien en te doen is voor alle leeftijden. Van oude meesters als Rubens of Mozart, Gents historische gebouwen zijn zeker niet teleurstellen! De beste manier om er te komen is met een van hun frequente treintrajecten vanaf het station van Antwerpen, die tijdens de piekuren ongeveer elk uur rijden (of minder vaak tijdens de daluren). Als je uit Nederland komt, moet je overstappen in Anderlecht voor je verder reist naar Gent; als je via Zeeuws Vlaanderen reist, moet je tijdens je tussenstop ook Knokke verkennen.

Tram 1 en 2 verbinden de stad met zijn omgeving. Er zijn ook verschillende bussen die door Gent rijden.

Met de auto

Gent is een bruisende stad waar veel te zien en te doen is. Of je nu met de auto, trein of bus reist – Gent heeft voor elk wat wils!

Gent is bereikbaar via twee autosnelwegen: de E40 (de grootste snelweg), die de stad in beide richtingen rechtstreeks met de Belgische grenzen verbindt; en tevens dient als afrit van het belangrijkste noord/zuid-wegennet van België aan het zuidelijke eindpunt bij Antwerpen; er zijn ook toegangen in noordelijke richting langs deze route; ten tweede is er een kleinere slagader, de N9, die net buiten Scheut in oost-westelijke richting loopt.

LEZ

De lage-emissiezone (LEZ) binnen de Gentse stadsring is aangekondigd. Deze nieuwe, strengere regelgeving zal van kracht zijn vanaf 1 januari 2020 en blijft daarna elke maand van kracht. Bereid je dus goed voor door op voorhand na te gaan of je auto in deze zone mag rijden en waar er parkeerplaatsen beschikbaar zijn, voor je plannen maakt om er later in december zelf naartoe te rijden.

Fietsen

Aangezien Gent een studentenstad is, is het niet verwonderlijk dat veel mensen de fiets gebruiken om zich te verplaatsen. Samen met Leuven in België kun je bijvoorbeeld het aantal fietsers vergelijken en hoe ze worden gebruikt als vervoersmiddel – overal lijkt er wel een andere Nederlander op twee wielen! Dus wat is een betere manier dan fietsen huren bij BV’s Rent A Bike?

De stad Gent heeft veel fietspaden en ruimte voor fietsers. Het circulatieplan laat hen toe om door het centrum te rijden, aangezien auto’s tijdens de spitsuren uit bepaalde gebieden worden geweerd. Als u op deze wegen blijft fietsen, is het mogelijk dat de politie u een boete geeft.

Ook bereikbaar met een boot

Gent is een mooie en vriendelijke stad, perfect om te voet of per boot te verkennen. Als u wilt, kunt u ook deelnemen aan een informatieve rondleiding.

Cultuur

De skyline van Gent wordt bepaald door de drie prachtige torens in het centrum; de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Andere gebouwen die bijdragen aan de schoonheid van deze stad zijn het Gravensteen – een historische residentie voor graven – het oude postkantoor aan de Korenleistraat (Gildehuizen), dat ook een interessante geschiedenis heeft omdat daar de sociale verzekeringsfondsen werden opgericht of opgeheven! Voor wie meer informatie wil over deze plaatsen vooraleer ze zelf te verkennen, is een bezoek aan hun website misschien net wat ze nodig hebben want elk detail is gemakkelijk terug te vinden via de rijke media-inhoud.

Theater en Muziek

Gent is een geweldige plek om te bezoeken voor zowel kunst als muziek. Na een dag verkennen kun je naar een van de vele podia gaan voor opera- of theatervoorstellingen om iets anders te zien dan overdag! Als er ’s avonds geen voorstellingen in de buurt van uw hotel plaatsvinden, kunt u overwegen om op zaterdag naar een van de live jazzconcerten te gaan die elke week tegenover het Handelsbeursgebouw worden gehouden (op een steenworp afstand).

Als je op zoek bent naar live muziek in Gent, zijn er zoveel mogelijkheden! In de Vooruit vind je moderne concerten (techno en world beats). In Het Kuipje (wielerarena) spelen ze vaak grotere namen zoals Iron Maiden of Red Hot Chilli Peppers. Voor kleinere theatervoorstellingen die toch de moeite waard zijn, ga je naar NT Gent Minardschouwburg Theater Tinnenpot Capitole – deze plaatsen brengen altijd goede voorstellingen ondanks hun zaalgrootte.

Museums

Gent is de ideale stad voor kunstliefhebbers; musea zijn dan ook een belangrijk aspect van het Gentse toerisme. Het S.M.A.K., dat enkele van Europa’s meest uitgebreide collecties van zowel moderne als klassieke werken herbergt, behoort tot de topattracties met vele bezoekers die van heinde en verre komen om de beroemde stukken van respectievelijk Botticelli of da Vinci te zien! Degenen die de voorkeur geven aan religieuze schilderijen hoeven niet bang te zijn, want er zijn er hier ook genoeg te vinden op plaatsen zoals de Sint-Maartenskerk, waar u de Nursing Angels kunt bewonderen.

Gent heeft ook verschillende andere musea die een bezoekje waard zijn. Het STAM (stadsmuseum) biedt inzicht in de geschiedenis en cultuur van Gent, terwijl er tijdelijke tentoonstellingen zijn die verschillende aspecten van het verleden laten zien, zoals industrie of natuur; er is zelfs een interactieve kinderattractie! Om een beter beeld te krijgen van hoe het was om toen te leven, ga je naar KINA -de wereld binnenstebuiten-, waar je kunt leren hoe dingen werken zonder elektriciteit in deze tijdcapsule van de natuurlijke krachten van onze planeet.

Eten & Uitgaan

Het stadscentrum is een centrum van activiteit, waar je restaurants en bars kunt vinden die perfect zijn voor een drankje na het werk. Als je op zoek bent naar livemuziek, ga dan naar het Bierhuis aan de Waterkant of het Druppelkot; als je een andere smaak hebt, zijn er andere plekken zoals de Sint Jacobswrakkermarkt met zijn dansscene – perfect in het weekend als de studenten weer naar huis gaan! Met zoveel mogelijkheden in Gent heeft deze buurt voor elk wat wils – mis zeker de Overpoorte Van Damstraat niet, waar ’s avonds tijdens de schoolvakanties vooral lokale klanten komen, maar het in de vakantiemaanden stil wordt.

Beroemd zijn de Gentse Feesten; een groot tiendaags festival waar allerlei soorten vermaak te vinden zijn. Van kindertheater en klassieke muziek tot grote concerten die tot diep in de nacht doorgaan, er is altijd wel iets te beleven tijdens dit evenement dat een week duurt! Maar als u rust en stilte wilt dan is het niet aan te raden om tijdens de piekuren een bezoek te brengen omdat bezoekers dan uw gebruikelijke plannen overnemen met hun levendige kleuren of dreunende trommels.

Natuur

Gent heeft een aantal groene ruimtes die goed onderhouden worden, zoals het Citadelpark. Het grootste park van Gent herbergt verschillende musea en beschikt over beeldhouwwerken en vijvers; andere parken zijn het Baudelopark nabij het stadscentrum – dat een prachtig uitzicht biedt vanaf het boventerras – en de Muinkparken in de buitenwijken van het centrum met kleinere tuinen die rust bieden aan rustzoekers. Buiten de stadsgrenzen zijn er twee meren die als natuurreservaten worden beschouwd: Blaarmeersen (recreatie) Ossemeersen (natuurliefhebber).

Shoppen

Gent is een stad in België. Het heeft één hoofdwinkelstraat: Veldstraat, waar alle grote winkels zoals H&M en Zara te vinden zijn die iedereen graag bezoekt als ze op vakantie zijn in het buitenland of voor hun werk in het buitenland wonen; maar niet alleen deze grote merken zijn te vinden op deze strook, maar ook kleinere speciaalzaken met een unieker aanbod – de gemiddelde persoon zou ze nooit kennen zonder specifiek te gaan zoeken! Er zijn zelfs een aantal geweldige markten, zoals in de buurt van de Sint-Jacobskerk, waar je heerlijke neuzen (een soort/variëteit van snoep gemaakt van Gentse perziken) kunt vinden. Die buiten worden verkocht door twee kraamhouders die niet echt goed met elkaar overweg kunnen.

Universiteit

De Universiteit Gent is een universiteit in Gent, België. Ze werd gesticht door Koning Willem I toen hij Nederland en België verenigde – voordat het twee afzonderlijke landen werden. De school begon aanvankelijk klein, maar is nu uitgegroeid tot een van de grootste universiteiten van Europa, met rankings die haar ook naast katholieke universiteiten als Leuven of Louvain la Neuve plaatsen.

De stad Freiburg is de thuisbasis van een levendige studentengemeenschap. De universiteits- en hogeschoolstudenten zijn het hele jaar door aanwezig bij tal van activiteiten, van openingsconvocaties tot wandelingen van 12 uur! Deze aanwezigheid laat ook een indruk achter op de mensen die hier wonen – het heeft iets speciaals om in je dagelijkse leven omringd te zijn door zoveel jeugdig enthousiasme.

Is Gent veilig?

Bruegel is een stad in België, en als zodanig is het niet ongebruikelijk voor toeristen om zich er te bevinden. Maar als je op zoek bent naar een ongelooflijke ervaring, dan kan Brueghel je die bieden! In tegenstelling tot andere Belgische steden zoals Antwerpen of Brussel, die in de loop der tijd steeds commerciëler zijn geworden – Brussel is zelfs internationaal bekend geworden, grotendeels dankzij de diamanthandel. Is Gent er nog steeds in geslaagd de meeste originele elementen te behouden van toen dit nog een stad was tijdens de middeleeuwen. Sommige mensen die ik vorige week tijdens mijn rondreis ontmoette, zeggen dat de wijk Dampoort buiten het centrum, waar ze wonen, ’s nachts minder veilig aanvoelt, maar laat je niet misleiden door de schijn.

Conclusie

Gent is een zeer vriendelijke en veilige toeristische bestemming. De stad straalt geschiedenis en cultuur uit, met voor elke reiziger wat wils, van kunstliefhebbers tot feestvierende toeristen of shoppers! Bovendien is het gemakkelijk genoeg om er te geraken, ongeacht waar in Europa je reis plaatsvindt – Vlaanderen en Nederland zijn slechts twee voorbeelden van hoe dicht deze mooie Belgische metropool in de buurt ligt.

U ook genieten van:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *